BHV TRAININGEN

De Arbowet verplicht elk bedrijf met personeel om in de BHV te voorzien. Maar hoe weet u nu als ondernemer hoeveel BHV-ers er moeten zijn?
Dit komt voornamelijk uit de RI&E ( Risico Inventarisatie en Evaluatie) wat u als ondernemer VERPLICHT moet hebben. Heeft u dit niet en u krijgt de arbeidsinspectie ( gevraagd danwel ongevraagd) riskeert u een boete.
Een ongeluk zit in een klein hoekje, dit kan een klein ongelukje zijn zoals een snijwondje. Maar ook een collega of klant die een hartaanval krijgt. Je weet van te voren als BHV-er niet hoe je reageert in een soortgelijke situatie. The Safe Harbour geeft met behulp van praktijk simulaties de BVH-ers inzichten om verschillende incidenten op een juiste en adequate manier aan te vliegen, te behandelen maar ook af te handelen.
Elke dag worden er bij bedrijven de BHV-ers opgeroepen. Dit is niet alleen bij eerste hulp maar ook voor het ontruimen van het bedrijf. Hierbij hoeft er in het bedrijf zelf niks aan de hand te zijn maar kan het goed zijn dat in opdracht van de brandweer of politie het bedrijf ontruimd moet worden omdat er bijvoorbeeld een vliegtuigbom in de buurt ontmantelt moet worden. 
Om te zorgen dat de BHV organisatie het overzicht houd tijdens een ontruiming en goed communiceert traint The Safe Harbour bij voorkeur in het bedrijf waar de BHV-ers werkzaam zijn om zo tot een goed en duidelijk ontruimingsplan te komen danwel het ontruimingsplan aan te scherpen.
De BHV wordt tevens door The Safe Harbour opgeleid hoe te handelen bij brand. De ene brand is de andere niet en ook de ene brandblusser is de andere niet. Om tot dit inzicht te komen geeft The Safe Harbour interessant praktijktrainingen.

Wat doet de bedrijfshulpverlener (bhv’er)?

Een bhv’er is opgeleid om in geval van nood de werknemers en klanten in veiligheid te brengen. Zo weet een bhv’er hoe hij een gebouw ontruimd en hoe hij bij een ongeval eerste hulp moet verlenen. Een bhv’er kan bijvoorbeeld mensen reanimeren en verbanden aanleggen.

Quote uit de Arboportaal

Elk bedrijf is verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van interne bedrijfshulpverlening. Dat kan op verschillende manieren. Daarom is het aantal bhv’ers niet wettelijk vastgelegd.

 

Bij het bepalen van de manier van bedrijfshulpverlening en het aantal bhv’ers moet rekening gehouden worden met de grootte van het bedrijf en de risico’s die bij het betreffende bedrijf horen. De directeur/eigenaar van een bedrijf mag zelf ook als bhv’er optreden. Bij afwezigheid van de directeur is het wel van belang dat altijd iemand aanwezig is die zijn taken kan overnemen.

 

Als een organisatie bhv’ers aanstelt, moet ervoor gezorgd worden dat zij beschikken over een goede opleiding en uitrusting om hun taken goed uit te voeren. Bedrijven moeten naast het nemen van maatregelen op gebied van bedrijfshulpverlening ook contact onderhouden met de externe hulpverleningsorganisaties (bijvoorbeeld brandweer of politie) wanneer er zich een ongeval voordoet.